Wegańskie potrawy na grill
Sezon grillowy trwa w najlepsze. Chcesz przygotować go w wersji wegańskiej? To dobra propozycja dla tych, którzy na co dzień przestrzegają diety roślinnej, ale i dla tych, którzy chcą wprowadzić trochę urozmaicenia lub po prostu jeść zdrowiej. Poznaj kilka naszych propozycji!
1. Grillowane warzywa
Lato to najlepszy czas, aby na naszym talerzu zagościły sezonowe warzywa. A te z grilla są delikatne, mają bogaty smak i świetną karmelizację. Do grillowania warzyw wystarczy prosta marynata albo mieszkanka oleju z ulubionymi przyprawami. Najlepsze marynaty to te z sosem sojowym, czosnkiem, imbirem, pieprzem i odrobiną oleju. Tak zamarynowane warzywa zostaw na dwie godziny, a świetny aromat i smak gwarantowany. Na takie grillowe danie nadają się praktycznie wszystkie warzywa, ale naszym zdaniem najlepiej sprawdzi się tu cukinia, bakłażan, papryka, pieczarki czy cebula. Na ruszt warto wrzucić też ziemniaki czy kolby kukurydzy. Świetnym pomysłem jest też skosztować marchewki czy pomidora. Proste grillowane warzywa mogą stać się prawdziwym specjałem!
2. Szaszłyki
Zamarynowane wcześniej lub świeże warzywa możesz oczywiście wykorzystać jako składnik szaszłyków. Wystarczy, że ponabijasz je na szpadki i poprzekładasz wędzonym albo marynowanym tofu czy paskami tempehu. Plastry wegańskich parówek i kiełbasek też będą idealne na stworzenie pysznych szaszłyków. A jeśli dodasz do nich kawałki świeżego ananasa – przygotujesz prawdziwą ucztę dla swojego podniebienia. Grillowany ananas to kapitalne urozmaicenie ciężkich i pikantnych sosów. Dodaje słodkości, ale jednocześnie z dodatkiem pomidorów może być świetną kwaskową przekąską lub właśnie składnikiem szaszłyka. Palce lizać!
3. Grzyby
Owoce lasu świetnie smakują grillowane. Możemy w ten sposób przygotować dowolne gatunki grzybów, zarówno te, które kupimy, jak i te, które uda nam się samodzielnie zebrać. Często wybieranymi na grilla grzybami są pieczarki, a w szczególności ich odmiana portobello, która idealnie nadaje się do faszerowania albo zrobienia pysznych „steków”. Oprócz nich, na ruszcie przygotujemy także popularne maślaki, kurki, rydze, borowiki czy podgrzybki. Na wegańskim grillu nie może zabraknąć też boczniaków. Marynowane w sosie sojowym z dodatkiem soli, pieprzu oraz oliwy z oliwek przypadną go gustu każdemu miłośnikowi grzybów!