Co jeść jesienią, aby zwiększyć odporność?
Odporność ma kluczowe znaczenie dla kondycji naszego organizmu, dlatego ważne jest, by dbać o nią przez cały czas. Jednak praca układu immunologicznego, szczególnie kiedy nadchodzą zimniejsze, jesienne miesiące, narażona jest na spadek wydajności. Właśnie wtedy infekcje i przeziębienia częściej atakują nasz organizm. To dla niego trudna próba. Dowiedz się co jeść, aby zwiększyć swoją odporność i przygotować się do nadchodzącej jesieni.
Kluczowym elementem w budowaniu odporności jest zdrowa, dobrze zbilansowana dieta, bogata w składniki odżywcze. W jesiennym jadłospisie nie powinno więc zabraknąć owoców i warzyw, bogatych w witaminę C oraz A. To absolutny priorytet. Warto wprowadzić je do swojego jadłospisu choćby jako przekąskę. Dobrze sprawdzą się tu porzeczki, mrożone truskawki, cytrusy i suszone morele. Witaminę C znajdziemy też w soku z malin, rokitnika, czarnego bzu, aronii, czarnej porzeczki, czy dzikiej róży. Źródłem witaminy A, która chroni błony śluzoweukładu oddechowego przed przenikaniem bakterii i wirusów są zielone, żółte i pomarańczowe warzywa. W szczególności warto jeść też paprykę, marchew i warzywa kapustowate. Z ziół i przypraw, warto wybrać natkę pietruszki, szczypiorek, imbir, kurkumę czy curry. Nieodłączną częścią jesiennej diety powinien być też czosnek. Jest on doskonałym środkiem leczniczym, źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Właściwościami przeciwzapalnymi mogą się pochwalić produkty z dużą zawartością kwasów omega 3. To przede wszystkim orzechy włoskie, pestki dyni czy siemię lniane, dlatego o nich też pamiętajmy w sezonie jesiennym. Nie zapominajmy o kiszonkach. Kiszona kapusta, ogórki, buraki czy kwas chlebowy są bogate w bakterie probiotyczne, które przywracają równowagę flory bakteryjnej jelit. To ważne dla odporności, bo jej wzmacnianie warto zacząć właśnie od tego. Ponadto, kiszonki, czyli naturalne probiotyki, stymulują układ odpornościowy do walki z drobnoustrojami.
Co jeszcze na odporność jesienią? To proste — miód. Dwie łyżki miodu każdego dnia dostarczają organizmowi witaminy i mikroelementy, wzmacniające układ odpornościowy. Ponadto miód ma działanie rozgrzewające i regenerujące. Warto dodawać go do herbaty lub przygotować na jego bazie wodę smakową z hitem wzmacniającym prawdziwe źródło witamin i minerałów. Zawiera dużo prowitaminy A i witaminy E, więc chroni nasz organizm przed wieloma chorobami. To typowe sezonowe, jesienne warzywo, które można przygotować na wiele sposobów.
Jesienią nasz organizm potrzebuje więcej uwagi niż zwykle. Pogoda za oknem też nie jest wtedy naszym z nas ratuje się suplementami diety z apteki, ale dużo lepszym rozwiązaniem jest wspomaganie się dietą. To właśnie odpowiednie jedzenie doda nam energii i pomoże ostrzec przed chorobami.